Cum invatam copilul sa ia decizii bune?

Albastru sau rosu? Vanilie sau capsuni? Film sau carte? Ajutati copilul sa fie increzator in propriile decizii.

Ori de cate ori ii spun fiului meu sa faca o alegere, pare sa dureze pentru totdeauna. Recent, a petrecut o jumatate de ora in magazinul de jucarii, neputandu-se hotara ce robot sa cumpere – cel cu ochii care stralucesc sau cel care poate lovi cu piciorul o minge. Uneori vreau sa strig “Decide-te!”

“Este normal pentru copiii in varsta de 5 – 6 ani sa faca alegeri rapide despre anumite lucruri, cum ar fi ce legume nu isi doresc sa manance dar si sa le ia o vesnicie in alte privinte: ce inghetata sau jucarie isi doresc”, spune Tamar Chansky, Ph.D., psiholog de copii si autorul cartii Freeing Your Child From Anxiety. Motivul este lipsa lor de experienta. Pana acum, parintii au luat majoritatea deciziilor, dar cand copiii intra la scoala, lumea lor se extinde si exista mai multe oportunitati pentru a-si exprima preferintele”, spune ea.

A-i invata sa ia propriile decizii ii ajuta pe copii sa fie mai independenti, responsabili si mai increzatori, deci luarea deciziilor este o abilitate buna de subliniat. In timp ce copilul tau nu va deveni decisiv peste noapte, exista o multime de lucruri pe care le poti face pentru a-l ajuta sa lucreze la “da, nu, poate”.

Discutati

Data viitoare cand va ganditi la o situatie – fie ca este vorba de a lua cina sau de a lua cainele la o plimbare – treceti printr-un “proces” cu voce tare cu copilul, sugereaza Peter L. Stavinoha, Ph.D., psiholog de copii la Centrul Medical pentru Copii din Dallas. “Descrieti avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni, comparati-le si discutati despre orice altceva care va va ajuta sa luati decizia”, ​​spune el.

De exemplu, daca vreti sa ii cumparati bunicului un cadou de ziua lui, ati putea vorbi despre preturile cadourilor si hobby-urile preferate ale bunicului. Permiterea copilului sa vada cum ajungeti la o concluzie il va ajuta sa inteleaga efortul necesar si va stii pasii care trebuie parcursi.

Limitati optiunile

Da-i fiicei tale o brosura de torturi, spune-i sa aleaga unul pentru ziua ei si priveste cat de repede se pierde in deliberare. “Cercetarile arata ca, daca avem prea multe alegeri, suntem coplesiti pentru ca nu vrem sa respingem prea multe lucruri”, spune dr. Chansky. Limitati optiunile si apoi lasati copilul sa aleaga. Copiii au nevoie de experienta, iar practica ajuta.

Niveluri diferite ale deciziilor

Copiii se blocheaza adesea incercand sa decida ceva, deoarece cred ca fiecare decizie este o oportunitate uriasa. Ajutand copilul sa inteleaga ca exista diferitele niveluri ale deciziilor, ii poate usura griji – si va poate salva pe amandoi de o multime de timp. Explicati-i ca deciziile mici, cum ar fi ce gustare sa ia la scoala, poate fi facuta rapid; deciziile medii, cum ar fi ce carte sa impumute de la biblioteca, necesita un pic mai multa gandire; iar alegerea unui sport la care sa participe, necesita mai mult timp si atentie. Apoi, data viitoare cand nu va stii ce suc sa comande la restaurant, ii puteti aminti ca este o decizie mica si nu trebuie sa se simta presat.

Jocul cu “Daca…”

Atunci cand copiii isi pun multe intrebari sau fac evaluari de comparatie si contrast, isi incetinesc procesul de gandire, astfel incat pot sa gandeasca mai bine, spune Michelle P. Maidenberg, Ph.D., director clinic al Westchester Group Works, in Harrison, New York. Puteti ajuta copilul sa se obisnuiasca cu acest mod de gandire, oferindu-i scenarii care necesita alegeri si rezolvarea fundamentala a problemelor. Intreband copilul ce va face daca doi colegi de clasa l-ar invita ​​la petreceri diferite, in aceeasi zi sau ce si-ar cumpara daca ar castiga la tombola scolii, sunt modalitati interesante de a-si angaja abilitatile critice si de a invata sa ia decizii, spune dr. Maidenberg.

Permiteti deciziile proaste

Desigur, stii ce s-ar intampla daca copilul si-ar lua toata alocatia cu el la scoala. Dar daca inca mai insista dupa ce l-ai avertizat ca ar putea pierde banii, lasa-l sa o duca la scoala. “Atata timp cat nu este o chestiune de sanatate sau siguranta, este important pentru copii sa ia unele decizii proaste pentru ca ii ajuta sa invete sa ia in considerare consecintele”, spune dr. Stavinoha. Cand copilul tau se intoarce acasa plangand pentru ca a pierdut banii, poti sa pariezi ca daca viitoare nu se va lupta cu tine sa ii dai toata alocatia la scoala.

Mai cititi si:

alegericopiideciziinehotaratparinti
Comantarii (0)
Adauga comentariu