Clatite picante aperitiv
Servire: 6 clatite
Aceste clatite picante sunt in mod traditional servite la micul dejun in India. Stiu ca unii oamenii pun atatea condimente la micul dejun, dar ele sunt ciudat de dependente. Nu e nici un motiv pentru care nu ar trebui sa le avem la masa de pranz, ca aperitiv sau cina.
Ingrediente:
- 1-2 lingurite chimen, seminte
- ulei de masline, pentru prajit
- ½ -1 ardei iute verde, tocat marunt si fara seminte
- 2 catei de usturoi, curatati si fin feliati
- 3cm radacina de ghimbir proaspat, curatat si tocat marunt sau ras
- 125g faina
- 1 ou mare
- 275ml lapte integral, plus un extra 1-2 linguri
- sare de mare si piper proaspat macinat
Pentru umplutura:
- ulei de masline, pentru prajit
- 1 lingurita de mustar, seminte
- ½ ceapa decojita si taiata in felii subtiri
- 1 lingurita turmeric pudra
- 4-6 cartofi fierti reci, curatati si tocati cubulete
Pentru servire:
- 6 linguri de iaurt natural
- 2 linguri de coriandru tocat
Mod de preparare:
1. Prajeste semintele de chimen, cu un varf de cutit de sare intr-o tigaie uscata pentru aproximativ 1 minut. Adauga un strop de ulei si soteza ardeiul iute, usturoiul si ghimbirul pentru o inca 2 minute, apoi opreste focul.
2. Pune amestecul de condimente cu usturoi intr-un castron. Cerne faina peste acesta, fa o gaura in mijloc in care pui oul si adauga jumatate din lapte. Amesteca bine pana cand sunt bine incorporate, apoi adauga treptat restul de lapte. Continua sa amesteci pana cand compozitia este neteda si are consistenta smantanei. Mai adauga 1 lingurita de ulei, apoi gusta si mai pune condimente daca este necesar. Lasa aluatul sa se odihneasca timp de 10 minute.
3. Intre timp, fa umplutura de cartofi. Incalzeste putin ulei intr-o tigaie mare, la foc mediu, adauga semintele de mustar si gateste-le timp de 1-2 minute, pana cand semintele incep sa sara. Adauga ceapa si soteaz-o timp de 5 minute pana se inmoaie si se rumeneste usor. Se adauga curcuma si cartofii fierti si un strop de ulei de masline, daca este necesar. Prajeste totul la foc mediu timp de 3-4 minute apoi lasa amestecul deoparte pana faci clatitele.
4. Se incalzeste o tigaie mare, pentru clatite si se adauga un pic de ulei. Daca aluatul s-a ingrosat prea mult,
mai adauga o lingura sau doua de lapte. Se toarna in tigaie un polonic de aluat si se inclina tigaia sa se raspandeasca aluatul uniform. Gateste timp de un minut pe o parte pana devine aurie si crocanta, apoi intoarce-o si pe cealalta parte sa se faca. Fa la fel si cu celelalte clatite.
5. Pentru sos, se amesteca coriandrul cu iaurtul si se asezoneaza dupa gust.
6. Pentru servire, se pune o lingura mare de cartofi de in mijlocul fiecarei clatite, adaugand o lingura de iaurt, daca va place, apoi se ruleaza.
autor: reteta by Gordon Ramsay