Cicoarea, sau Cichorium intybus

Desi foloasele medicale ale acestei plante sunt
numeroase, cicoarea este cunoscuta ca fiind un excelent înlocuitor de cafea.
Aceasta si-a câstigat faima înca din Antichitate, datorita proprietatilor sale
terapeutice, Egiptenii vechi folosind-o pentru a trata problemele ficatului si
vezicii biliare.


Denumire stiintifica: Cichorium
intybus


Denumiri populare: cicoara, cicoare de camp, cicorie
amara, dudau, mestica, cocita, cicoare de vara, incingatoare, sporis, floarea
secarei.


Descrierea plantei


Cicoarea este o planta perena comestibila, nativa din
Africa de Nord, Europa si Asia. Astazi, poate fi gasita peste tot în lume si în
special pe terenurile cu un climat temperat usor. Aceasta si-a câstigat faima în
Antichitate, datorita proprietatilor sale terapeutice, Egiptenii vechi
folosind-o pentru a trata problemele ficatului si vezicii biliare.


Acestia consumau cicoare în cantitati mari, deoarece
credeau ca planta ar putea purifica sângele si elimina toxinele din ficat. În
Franta, în timpul lui Napoleon, cicoarea a fost folosita ca înlocuitor de cafea.
Anglia si Statele Unite au urmat repede acest exemplu. În timp ce radacina
acestei plante este folosita ca înlocuitor de cafea, alte componente sunt
utilizate fie în bucatarie (în special în salate), fie ca medicament. Comparativ
cu, cafeaua, cicoarea stimuleaza sistemul nervos prin sustinerea capacitatilor
mentale si de concentrare. Aceasta planta este, de asemenea, recomandata în
lupta împotriva starilor de somnolenta si astenie. Datorita substantelor pe care
le contine (chicorine si colina), planta prezinta caracteristici asemanatoare
unui laxativ. În acelasi timp, cicoarea stimuleaza digestia si secretia
pancreatica, care reglementeaza cantitatea de glucoza în corpul uman.


Proprietati si beneficii


Desi foloasele medicale ale acestei plante sunt
numeroase, cicoarea este cunoscuta pentru faptul ca este considerata un excelent
înlocuitor de cafea. În plus, contine insulina – o substanta din grupul
saccharoids, folositoare in transformarea substantelor nealimentare în
biodegradabile.


În compozitia chimica a plantei pot fi gasite substante,
cum ar fi insulina, chicorine, colina, tanin, acid chicoric, acizi aminated,
amidon, protids, minerale si vitamine (B, C, K, P). Radacina plantei contine cea
mai mare concentratie din substantele mentionate anterior. Diferite studii arata
ca insulina reduce foarte mult riscul de cancer intestinal. Tanina functioneaza
ca un astringent, tonic, dezinfectant, detoxicant si are un efect usor
antibiotic. Aceasta influenteaza în continuare efectele vezicii biliare. Sub
influenta compusilor cu gust amar, este stimulata si digestia, drenarea
ficatului si a coloanei vertebrale. Acesti compusi reduc foamea si stimuleaza
senzatia de satietate. Cicoarea ajuta corpul sa absoarba mai bine calciul si
alte minerale.


Amestecurile care contin cicoare sunt eficiente în
tratarea problemelor de digestie, gastrita, hepatita, de vezica biliara,
enterocolite usoare, viermi intestinali si hemoroizi. Datorita compusilor activi
din planta, glucoza din sânge se acumuleaza mai repede sub aspectul de glicogen
în ficat. Acest proces duce la o scadere a glicemiei si colesterolului, care
reduce diabetul si atero-scleroza. Alte afectiuni tratate de cicoare sunt:
acnee, anemie, anorexie, probleme cu inima, artrita, astenie, probleme ale
ficatului si vezicii biliare, congestia hepatica, depresii, dermatoze,
diminuarea secretiilor biliare, dureri de cap, furunculoza, hepatita,
hidropizie, icter, infectii urinare, insuficienta biliara, litiaza, oboseala,
febra Marsh, parazitoze intestinale, reumatism.


Amestecuri si tratamente


Amestecurile de cicoare ajuta la detoxifierea
organismului si reglarea metabolismului, fiind recomandate celor care au o dieta
inexacta (deci un metabolism scazut) si, de asemenea, celor care sufera de
furunculoza, acnee, intoxicatii.


Atunci când se administreaza tratamente pe baza de
cicoare, în cazul persoanelor cu un apetit de remarcat, se recomanda ca acestea
sa fie facute între mese. Daca scopul este de a stimula apetitul, amestecul de
cicoare ar trebui sa fie administrat chiar înainte de cina.


Pentru reducerea glicemiei, se
recomanda consumul a doua cani de infuzie de cicoare pe zi sau o ceasca de,
decoct înainte de cina. O cana de infuzie de cicoare înainte de cina stimuleaza
digestia si este recomandata în timpul starilor de nervozitate, astenie, tuse.
Pentru a pregati infuzia de cicoare trebuie sa amestecati doua linguri de
cicoare într-un litru de apa fiarta timp de 10-15 minute.


Pentru decoct este necesara
putina radacina de cicoare uscata amestecata într-un litru de apa clocotita si
apoi lasata sa se raceasca timp de aproximativ 15 de minute.


Sucul de cicoare detoxifica
organismul si este recomandat cate 2-3 linguri pe zi. Pentru a prepara sucul de
cicoare este necesar sa se fiarba 1 litru de infuzie de cicoare, care se
amesteca cu 1 kg de zahar, pâna când lichidul devine gros, ca siropul.


Daca este necesar, se poate prepara si un tip de gem din
radacina de cicoare pentru a trata problemele pulmonare.


Frunzele de cicoare sunt
utilizate în mod eficient ca bandaje pentru taieturi si vânatai. Cataplasmele
pot fi facute din infuzie de cicoare în cazuri de acnee, furunculoza, taieturi
si vânatai.


Tinctura se prepara din 20 de
linguri de pulbere de radacina asezate intr-un recipient, care se acopera cu
alcool alimentar de 50 de grade, amestecand incontinuu. Recipientul se inchide
ermetic si se lasa la macerat 12 zile, dupa care se strecoara, iar extractul se
toarna in sticlute mici, inchise la culoare si se pastreaza maximum 2 ani. Este
recomandata administrarea unei lingurite de 4 ori pe zi, timp de 1-3 luni.


Atentie!


Daca aveti pietre la rinichi nu vor consumati cicoare in
cantitati mare (radacina are un continut ridicat de oxalati)


Mai cititi si:


Alimentatie sanatoasa
Bananele, un aliment perfect
Ce fel de paine sa mancam?
Vinul rosu, poate trata
paradontoza?

Magneziul previne infarctul
25 de secrete pentru o viata mai
lunga

Iaurtul – un aliment minune?
Vitaminele pilule: avertismentul
specialistilor

Alimente miraculoase care mentin sanatatea

plante,medicinale,cicoare,ceai,decoct,tinctura,tratamente
Comantarii (0)
Adauga comentariu