Ca majoritatea
oamenilor care sunt constienti de sanatatea lor, cei mai multi vegani si
vegetarieni au o poveste despre cum au ajuns la decizia de a trai un stil de
viata mai special. Indiferent de motive, una dintre provocari pentru
non-mancatorii de carne este de a consuma suficiente proteine in fiecare zi.
Insa nu este o asa mare problema, cum multi cred.
Proteina este un nutrient
esential care joaca un rol esential in modul in care organismele noastre
functioneaza. Dar prea multe proteine sunt asociate cu mai multe boli.
Este mult mai important sa avem un regim alimentar variat, decat sa ne izolam si
sa ne concentram doar pe un singur nutrient. Atata timp cat consumul de calorii
este adecvat, acesta poate fi usor pentru dietele vegane. Recomandarile ADR
pentru proteine sunt de .36 – .45 de grame de proteine per kilogram de greutate
corporala, sau aproximativ 15-20% din calorii. Asta inseamna aproximativ 48-60
de grame / zi.
Top surse de proteine vegane
Putem spune ca este momentul potrivit
sa deveniti vegetarian. Deoarece numarul de vegani creste, cererea pentru
produse vegetariene creste si ea. Exista o multime de alimente bogate in
nutrienti, cu un continut de proteine decent. Chiar si consumatorii de carne ar
trebui sa diversifice sursele de proteine, si sa incerce unele din cele ce
urmeaza a fi prezentate:
1.
Legume – o fundatie buna pentru toate dietele
– 1
avocado – 10 grame
– 1 ceasca de broccoli – 5 grame
– 1 ceasca
de spanac – 5 grame
– 2 cesti de varza gatita – 5 grame
– 1
ceasca de mazare fiarta – 9 grame
– 1 ceasca cartof dulce fiert –
5 grame
2.
Leguminoasele, in special lintea si fasolea, sunt o fundatie
pentru multe diete timp de secole
– 1 ceasca de boabe de soia – 28
grame (1 ceasca de tofu – 22 grame, 1 ceasca tempeh – 30 grame)
– 1
ceasca de linte – 18 grame
– 1 ceasca de fasole – 15,5 grame
–
1 ceasca de fasole Garbanzo (si humus) – 14,5 grame
– 1 ceasca Pinto,
rinichi, fasole neagra – 13-15 grame
– 28g arahide – 6.5
grame
3. Nuci
si seminte – importante in cele mai multe diete vegetariene si
vegane
– 28g caju – 4.4 grame
– 28g seminte de susan – 6.5
grame, 3 linguri de tahini – 8 grame
– 55g nuci – 5 grame
–
28g fistic – 5.8 grame
– 2 linguri de migdale – 4 grame
– 2
linguri unt de arahide (sau de migdale / caju) – 8 grame de
proteine
4.
Produse non-lactate – de soia, migdale, cereale vechi. 1 ceasca
contine 7-9 grame de proteine.
5.
Cereale – boabe vechi, cereale germinate, multi-cereale – o
parte importanta a dietei
– Quinoa este versatil si delicios. 1 ceasca
– 9 grame
– Bulgur, Amaranth, orez brun, germeni de grau, tarate de
ovaz – sunt alte cereale cu un continut ridicat de proteine
– Seitan,
sau gluten de grau aromatizat, are aproximativ 52 de grame pe ceasca, dar nu
este o idee buna sa cosumati mult din el
– ovaz – 1 cana = 6
grame
– produse din cereale incoltite de panificatie – chifle,
tortilla, paine. Un sandwich contine cca 7-10 grame.
6.
Alimente pentru confort: Exista pulbere de proteine vegana
si batoane pentru a umple golurile de…foame. Canepa – 30 de grame de pulbere
de canepa intr-un smoothie va ofera 11 grame de proteine.
7.
Suplimentele – Spirulina si Chlorella sunt folosite adesea de
vegetarieni si vegani pentru continutul lor bogat in nutrienti, precum si
continutul de proteine.
Exista o multime de carti de bucate
si site-uri cu planuri de masa si retete inventive, inclusiv multe cu privire la
modul de a face feluri de mancare traditionale, inlocuite cu ingrediente
vegane.
Fie ca este vorba de un stil de viata
pe termen lung sau o dieta de curatare, mancarea vegetariana poate fi placuta si
plina de satisfactii.
Va recomandam sa mai cititi
si:
Trup frumos
invidiat
lor
urate?
verii
scortisoara!
putin
nocive
satietate
designerilor
ideala?
Alimentatie sanatoasa
enzimele
somonul
culinare
colesterol
bine
mult
legumelor
paradontoza?
lunga
specialistilor
Frumusetea: sfaturi si
trucuri
tinere!
rece
longevitatii
sanatos
sanatate
starurile
perfect