Ceapa (Allium cepa)

Denumire stiintifica: Allium cepa din Familia
Liliaceea


Denumiri populare: arpagic, caba, cebula,
ceapa-bulgareasca, ceapa de apa, ceapa de arpagic, ceapa de gradina,
ceapa-hasma, ceapa-lunguiesa, ceapa-moldoveneasca, cepoi, cepsoara de vara,
ceaclama, hagima, hajma, harpagica, herpejica, hocegi, orceag, parpagica,
samulastra, teapa, teapi, tepoi.


Uz intern: ceapa este
un energizant, afrodisiac, antiseptic, stimulent general, diuretic,
antireumatismal, secretor, vermifug, usor hipnotic si curativ al sistemului
pilos si pielii. De asemenea, este utila pentru edeme, ciroza, astenii,
reumatism, gripa, obezitate, diabet, paraziti intestinali, rahitism, litiaza
biliara, ascite, surmenaj fizic si intelectual, ateroscleroza, pleurezie, si are
caracteristici antiseptice.


Uz extern: este un
remediu activ pentru stomatita, afta, abcese, negi, ulcere, arsuri, surditate,
degeraturi, furuncule, congestie cerebrala, pistrui, avand un efect puternic
asupra Stafilococului si indeparteaza tantarii.


Ceapa contine fructani, vitaminele A, B,B1, B2, C; saruri
minerale – sodiu, potasiu, fosfat, nitrati calcarosi, fier, sulf, iod, siliciu,
magneziu, calciu, cupru; acizi – fosforic si acetic; disulfura de alil si de
propil; ulei volatil; glucochinina; oxidaze diostaze; principii antibiotice;
substante naturale cu proprietati antiseptice.



Caracteristici terapeutice
si proceduri de utilizare


Exces de acid uric: lasa peste noapte doua cepe
strivite intr-o jumatate de litru de apa fiarta, pana cand se obtine o pasta.
Dimineata, se filtreaza si se bea o ceasca din acest produs cu putin suc de
lamaie si indulcit cu miere.


Abces, furuncle: aplica pe partile umflate coji
de ceapa coapta si mentine apasat timp de 10-15 minute. Repetati acest procedeu
de 4-5 ori pe zi.


Arsuri: pentru o arsura usoara, se aplica pe rana
o ceapa strivita amestecata cu un varf de cutit de sare.


Diabet: urmeaza cure regulate cu ceapa, deoarece
functioneaza asupra pancreasului. Consuma ceapa cruda sau fiarta, la fiecare
masa, zilnic, timp de o saptamana. Se repeta cura la fiecare 3 luni.


Diaree: se fierb 200 de grame cozi de ceapa timp
de 10 minute intr-un litru de apa. Consuma o jumatate de litru de lichid obtinut
in fiecare zi.


Edemul: se dau prin razatoare 300 de grame de
ceapa, apoi se amesteca cu 400 de grame de miere si 600 de grame vin alb. Se
agita si se bea 2-4 linguri pe zi.


Hemoroizi: taie ceapa in doua, spal-o bine, si
aplica cate o jumatate pe locul dureros.


Tuse, bronsita: fierbe 3 cepe taiate in jumatate
timp de 8-10 minute intr-o jumatate de litru de apa. Se filtreaza si se
indulceste cu miere de albine, apoi se bea cate o jumatate de ceasca in fiecare
zi.


Contra pistruilor: se maseaza fata cu un amestec
de otet de mere si o ceapa strivita, care  a fost lasat la macerat timp de
4 ore.



Atentie!




  • daca sunteti bolnav de gastrita, colita de fermentatie sau
    aveti un colon iritabil, consumati ceapa cu prudenta, deoarece ingerarea cepei
    poate inhiba peristalismul gastric, poate incetini procesul digestiv


  • ceapa este contraindicata pentru cei ce sufera de ulcer sau
    gastrita hiperacida
ceapa,hemoroici,pistrui,diabet,abces,furuncule,edem,tuse,bronsita,arsuri,infuzie
Comantarii (0)
Adauga comentariu