Ceaiul verde – prieten sau dusman?

De cativa ani ceaiul verde este mereu in centrul atentiei, datorita
proprietatilor benefice dovedite pe care acesta le are. Este insa ceaiul verde
recomandat pentru toata lumea? Raspunsul este, in mod cert, „Nu!”. Pentru
anumite persoane, ceaiul verde poate fi chiar nociv. De aceea, o informare
corecta inainte de a-l folosi este absolut necesara.


Un numar considerabil de studii arata numeroasele beneficii pe care le poate
avea consumul de ceai verde. Printre acestea se numara proprietatile
antiinflamatorii, anticancerigene si antioxidante. Multe dintre proprietatile
terapeutice ale ceaiului verde se datoreaza efectelor pozitive pe care acesta le
are asupra sistemului imunitar. Tot sistemul imunitar este insa cel afectat de
proprietatile negative ale ceaiului verde.


Cum actioneaza ceaiul verde


Sistemul imunitar este alcatuit din celule albe care se impart in cinci
categorii. Una dintre acestea, limfocitele, se imparte, la randul ei, in celule
B si celule T. La randul lor, celulele T  pot fi de mai multe feluri:
celule ajutatoare, regulatorii, citotoxice si supresoare. Un exemplu concret ne
poate face sa intelegem mai bine cum functioneaza toate aceste celule in
sistemul imunitar. Sa presupunem ca v-ati taiat cu un cutit murdar. Bacteriile
penetreaza pielea, declansand actiunea defensiva a sistemului imunitar.



Macrofagii sunt celulele care incetinesc patrunderea bacteriilor in corp,
chemand in ajutor alte tipuri de celule ale sistemului imunitar care ucid
bacteriile. Dupa ce acestea sunt indepartate definitiv, alte celule ale
sistemului imunitar sunt chemate sa „suprime” lupta. In cazul in care bacteria
este prea puternica (de pilda in cazul virusilor), sunt chemate in ajutor celule
mai puternice, de tipul B. Acestea genereaza anticorpi pe baza informatiilor
primite de la celulele angajate intitial in lupta impotriva bacteriei
respective. Celulele care actioneaza initial poarta denumirea de Th1, iar cele
care raspund chemarii acestora poarta denumirea de Th2. Intr-un organism sanatos
exista un echilibru intre celulele de tip Th1 si cele de tip Th2.


Pe de alta parte, un dezechilibru poate fi uneori benefic. Spre exemplu, in
timpul sarcinii tendinta organismului este de a produce mai multe celule de tip
Th2, ceea ce este in avantajul sau, deoarece o predominanta a celulelor de tip
Th1 ar afecta fatul.


Boli autoimunitare ale sistemului imunitar
dezechilibrat


Teoretic toate bolile autoimunitare (cazurile in care sistemul imunitar
incepe sa-si atace propriile tesuturi) se declanseaza in urma unui dezechilibru
intre celulele de tip Th1 si Th2. Atunci cand sistemul imunitar este bolnav si
incepe sa atace tesuturile propriului organism, cu cat dezechilibrul este mai
mare, cu atat atacul asupra tesuturilor este mai violent. De exemplu, artrita
reumatoida, o boala care consta in atacarea cartilagiilor de catre propriul
sistem imunitar, avanseaza din ce in ce mai rapid daca dezechilibrul intre Th1
si Th2 este permanent.




 
Mancaruri sanatoase care devin
nesanatoase


Studiile de specialitate arata ca anumiti compusi naturali au proprietatea de
a dezechilibra sistemul imunitar. Ceaiul verde este unul dintre alimentele care
prezinta acest dezavantaj. Compusii care se gasesc in ceaiul verde favorizeaza
predominanta celulelor de tip Th2. De aceea, persoanele care sufera de boli
autoimunitare care au la baza deficitul de celule de tip Th1 sunt sfatuite sa
evite consumul de ceai verde si de produse care contin ceai verde. In schimb,
pentru persoanele care au un deficit de celule de tip Th2, ceaiul verde este
chiar indicat, deoaerce are capacitatea de a inhiba celulele de tip Th1.


Un alt exemplu de aliment sanatos care poate avea efecte negative este planta
numita echinacea. Cand suntem raciti sau avem gripa, echinacea ajuta la marirea
numarului de celule de tip Th1, insa in cazul in care persoana in cauza are un
sistem imunitar dezechilibrat, dominat de acest tip de celule, echinacea nu va
face decat sa agraveze starea critica a sistemului.


Prin urmare, este greu de spus care mancaruri sunt cu adevarat sanatoase,
pentru ca, de fapt,  nu exista mancaruri sanatoase pentru toata lumea.
Fiecare individ are unicitatea sa, are nevoi proprii, diferite de cele ale
semenilor sai. Ceea ce este benefic pentru o persoana, poate fi otravitor pentru
alta.


De asemenea, multe dintre suplimentele alimentare sunt cu adevarat benefice
doar pentru unele persoane. Daca suferiti de o boala autoimunitara, cel mai
indicat este sa solicitati medicului o analiza prin care sa determinati raportul
intre celulele de tip Th1 si Th2, pentru a putea vedea ce substante permit
echilibrarea sistemului. In orice caz, nu consumati substante  care au
efect asupra sistemului imunitar fara a cere sfatul medicului.


Ceaiul verde are un palmares dovedit de beneficii pentru majoritatea
persoanelor si, daca nu suferiti de nicio boala autoimunitara, este foarte
indicat sa il includeti in dieta. Daca, in schimb ati fost diagnosticat cu o
boala a sistemului imunitar, care se bazeaza pe o dominanta a celulelor de tip
Th2, atunci este mai bine sa evitati ceaiul verde.


Desigur, va veti intreba daca mai exista si alte alimente pe care trebuie sa
le aruncati din dulap. Nu exista o regula comuna pentru toata lumea. Asa cum am
precizat deja, fiecare individ are propriile caracteristici imunitare. Iata o
lista cu cele mai comune boli care au la baza predominanta unuia sau altuia
dintre tipurile Th1 si Th2.


Predominanta celulelor de tip Th1
Boli
autoimunitare (ale unor organe) in care este indicat consumul de ceai
verde:


Scleroza multipla
Sidromul Crohn
Diabetul de tip 1
Sindromul
Hashimoto
Boala Graves (tiroidita)
Psoriasisul
Artrita
reumatoida
Heliobacter pylori induse de ulcer peptic


Predominanta celulelor de tip Th2
Boli
autoimunitare (sistemice) in care este contraindicat consumul de ceai
verde:


Alergii
Astm
Sinuzita cronica
Anumite tipuri de cancer
Hepatita B
si C
Colita ulcerativa
Infectii virale
Lupus eritematos
sistemic
Infecţii helmintice


Compusi care stimuleaza celulele de tip
Th1
– Echinacea, Astragalus, radacina de lemn dulce,
beta-sitosterol, ashwaganda, Panax ginseng, ciuperci (Maitake, Reishi,
Shiitake), Chlorella, extract din seminţe de struguri.


Compusi care stimuleaza celulele de tip
Th2
– Ceai verde, resveratrol, pycnogenol, curcumina, genistein,
quercetin.


Va recomandam sa mai cititi
si:


Cure de sanatate
Cand
avem nevoie de o cura de detoxifiere?

Terapia indiana cu pietre
calde

Dieta pentru ochi sanatosi
Cura cu pepene rosu

Ceaiul
de zmeura – cura de detoxificare completa

Avantajele folosirii
saunei

Dieta de detoxificare in 5 zile
Dieta de lupta
impotriva cancerului la san

Dieta de detoxifiere pentru
femei

Ce stim despre terapia cu acupunctura si cum ne poate
ajuta?

Este hipnoza o metoda terapeutica?
Detoxifierea de
primavara

ceai,verde
Comantarii (0)
Adauga comentariu