Capsunile scad colesterolul
Capsunile sunt printre cele mai populare fructe de vara disponibile. Din cauza perioadei scurte de vegetatie, ele sunt in mod normal congelate rapid pentru a-si pastra nutrientii si pentru a le face disponibile in timpul lunilor din afara sezonului. Congelate corect, capsunile isi pastreaza majoritatea nutrientilor, fara a-si pierde aroma sau fibrele.
Beneficii
Capsunile sunt pline de antioxidanti. Cu o abundenta de antociani, flavonoide si ellagitannins in arsenalul lor nutritiv, capsunile au efect anti-inflamator. Ele au, de asemenea, capacitatea de a ajuta la controlul nivelului de glucoza din sange. Vitamina C, manganul si acidul folic se gasesc in cantitati ample in capsuni, si nu mai vorbim de continutul ridicat de fibre – care sunt o parte din motivul pentru care capsunile sunt atat de eficiente in a ajuta la controlul colesterolului.
Fibrele interactioneaza cu moleculele de ulei si grasime, si le elimina din corp, impiedicandu-le sa intre in sistemul circulator si sa se colecteze in organism sub forma de grasimi si in artere sub forma de placa. Fibrele functioneaza impreuna cu alte elemente nutritive continute de capsuni pentru a imbunatati sanatatea cardiovasculara. Colesterolul poate provoca blocaje in vasele de sange, lucru ce impiedica fluxul de sange si pune accentul pe sistemul cardiovascular. Consumul zilnic al capsunilor ne poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol din organism si la prevenirea blocajelor.
Cantitatea necesara
Studiile au aratat ca persoanele care nu au o problema de greutate pot beneficia de adaugarea capsunilor in dieta, la fel ca si persoanele obeze. In functie de marimea unei persoane, greutatea si starea fizica generala, se recomanda 110 – 500 de grame de capsuni zilnic – aceasta cantitate poate reduce colesterolul unei persoane cu pana la 28%. In timp ce consumul de capsuni in starea lor proaspata este cel mai nutritiv, acest fruct versatil nu isi va pierde valoarea nutritiva pana la aproape 48 de ore de la recoltare.
In ce forma se pot consuma?
Capsunile pot fi consumate in mai multe moduri: proaspete, congelate, uscate si sub forma de pulbere – sunt capabile de reducerea nivelului de colesterol indiferent de modul in care sunt consumate. Capsunile proaspete pot fi consumate in deserturi sau ca o gustare sanatoasa. Capsunile congelate sunt ideale pentru gatit si pot fi folosite in aproape orice reteta care solicita fructe proaspete. Capsunile uscate pot fi, de asemenea, utilizate in retete care necesita capsuni proaspete. Capsunile sub forma de pudra pot fi adaugate la iaurturi, inghetate si piureuri de fructe pentru a imbunatati aroma si adauga o mare varietate de substante nutritive.
Capsunile se dovedesc a fi destul de eficiente la stimularea sistemului imunitar, reglarea nivelului de glucoza din sange si scaderea cantitatii de colesterol in fluxul de sange. Adaugarea lor in dieta unei persoane nu reduce doar colesterolul, ci, de asemenea, creste nivelurile altor elemente nutritive necesare.
autor: redactor SE – Toate drepturile rezervate supereva.ro (c) 2014