Suc verde, da-te la o parte! Fa loc pentru supa de oase 🙂 Realizata prin fierberea ore intregi (sau chiar zile) a oaselor de animale, precum vaci, porci si pui, supa de oase este la moda, asa cum sunt si entuziastii dietei Paleo si bloggerii ce scriu despre alimentatie. Pe masura ce se raceste, lichidul se ingroasa datorita gelatinei bogate in colagen, care este eliberata de cartilaje si oase. (Supa de oase obisnuita se face de obicei numai cu carne si cu o cantitate mica de oase si este fiarta o perioada de timp mult mai scurta.)
Beneficiile supei de oase
Adeptii supei acesteia spun ca, printre alte beneficii, o ceasca pe zi le ofera energie, amelioreaza durerile articulare, combate celulita, netezeste ridurile, si ajuta cu digestia. Potrivit surselor, meritul revenirii lui Kobe Bryant in baschet dupa un sir de leziuni s-a datorat, cel putin in parte, supei de oase. Se considera ca supa de oase ajuta la orice, incepand de la alergii, autism si tulburare de deficit de atentie si hiperactivitate pana la depresie, dislexie si schizofrenie, prin repararea disfunctiilor intestinelor.
In realitate, nu e nimic nou in a face supa din oasele marunte (si alte parti ale animalelor). Oamenii de pe intreg pamantul au gatit astfel de preparate de muuult timp. Este ceea ce bunicile noastre au invatat sa faca de la mamele lor. Nou, totusi, este entuziasmul pentru acest “aur lichid”.
Pretentiile supei
Supa de oase are unele merite. Este mai bogata in proteine decat supa obisnuita de carne, fapt datorat in mare parte colagenului. De asemenea, contine fier, calciu, potasiu si alti nutrienti, in special oasele care sunt prefierte au cantitati mai mari, (desi cantitatea ar putea sa nu fie atat de mare pe cat afirma sustinatorii supei de oase). Nu exista informatii nutritionale de incredere, iar retetele variaza, insa o sursa spune ca proteinele ar trebui sa ajunga la 16 grame la o portie (impreuna cu 9 grame de grasimi si 210 calorii). De asemenea, ia in considerare ca majoritatea supelor comerciale de oase sunt bogate in sodiu si imbunatatite cu carne de vita si “arome” de pui.
Iata problema
Nu exista nicio cercetare care sa sprijine pretentiile medicinale. Mai degraba, exista motive bune pentru a respinge o multime dintre ele, daca nu chiar pe toate. Se considera ca acel colagen din supa de oase reface colagenul natural din articulatiile tale si tesuturile conjunctive. Dar ca toate proteinele dietetice, aceste proteine sunt defalcate in aminoacizi de catre enzimele din stomac si din intestinul subtire, inainte de a-si exercita efectele presupuse. Cu toate ca supa de oase este mai ridicata in aminoacizii prolina si glicina, despre care, de asemenea, se considera ca ar avea proprietati curative, acestia sunt aminoacizi nonesentiali. Aceasta inseamna ca organismul ii produce dupa cum ii sunt necesari si nu este nevoie sa ii obtii din alimente.
Medicamentele Naturale, (fostul Standard Natural) care evalueaza terapiile alternative si complementare, ii dau colagenului nota C (dovezi contradictorii sau neclare) pentru utilizarea sa in osteoartrita si artrita reumatoida; gelatina primeste aceeasi evaluare pentru durerile articulare, ingrijirea parului si cresterea parului.
Supa de oase este hranitoare, si poate fi reconfortanta intr-o zi rece
Insa nu exista nimic magic la ea. Cu siguranta nu e chiar deloc un leac. Daca iti place, incearc-o, dar nu sari calul (un studiu pilot a ridicat ingrijorari asupra faptului ca aceasta poate fi o potentiala sursa de plumb, din moment ce oasele inmagazineaza din mediu acest metal usor). Si daca nu-i portia ta de supa, atunci nu te ingrijora – urmatorul moft alimentar va veni curand.
Mai cititi si: