Melasa
prevede carbohidrati asimilati, o crestere a energiei si fier. Melasa a fost
importata in Statele Unite din Insulele Caraibe, inca din timpul colonistilor.
De fapt, a fost cel mai popular indulcitor folosit pana in secolul al 19-lea,
deoarece a fost mult mai accesibila decat zaharul rafinat, care a fost foarte
scump la acea vreme.
Cum se face melasa?
Nuielele de zahar
sunt recoltate iar masinile sunt folosite pentru a presa sucul din trestia de
zahar. Radacinile trestiei de zahar ajung 15 de metri adancime si variaza de la
6,5 la 19 metri. Acest suc se fierbe, apoi se toarna in masini centrifuge
pentru a extrage cristale de zahar lichid.
Melasa a
castigat in popularitate in mijlocul secolului 20, odata cu aparitia
miscarii produselor alimentare de sanatate. Astazi, cei mai mari producatori de
melasa sunt India, Brazilia, Taiwan, Thailanda, Filipine si Statele Unite ale
Americii.
Pe langa
furnizarea carbohidratilor asimilati rapid, melasa poate creste energia, ajuta
la refacerea nivelurilor de fier, in special pentru femeile aflate la
menstruatie. Fierul este o componenta integranta a hemoglobinei, care transporta
oxigenul de la plamani la toate celulele corpului, si este, de asemenea, o parte
din sistemele enzimatice cheie pentru producerea de energie si metabolism. Daca
esti gravida sau alaptezi, nevoile tale de fier sunt mari. Copiii si
adolescentii in crestere, de asemenea, au nevoie de supplimenet de
fier.
Melasa ar trebui
sa fie stocata intr-un recipient inchis etans in frigider sau intr-un loc rece,
uscat. Recipientele inchise, pot fi pastrate timp de aproximativ un an, in timp
ce recipientele deschise p timp de aproximativ sase
luni.
Beneficiile melasei
Melasa este un
indulcitor bun pentru noi. Spre deosebire de zaharul alb rafinat si siropul de
porumb, care sunt deposedate de aproape toate substantele nutritive, cu exceptia
carbohidratilor simpli, sau indulcitorii artificiali, cum ar fi zaharina sau
aspartam, care nu numai ca nu ofera elemente nutritive utile, dar a fost
demonstrat ca provoaca probleme de sanatate la persoanele sensibile, melasa este
un indulcitor sanatos care contine cantitati semnificative de diverse
minerale.
Cateva idei rapide de servire a
melasei
– Adauga
melasa in fasole pentru un gust robust
– Melasa da un gust minunat
distinctiv prajiturilor si dulciurilor in genral
– Unge carnea de pui
sau de curcan cu melasa pentru o culoare si un gust bogat
– melasa
poate inlocui zaharul cu succes
Forumuri recomandate la
Supereva
Despre sanatatea familiei mai
cititi
ale pielii si remediile lor
ale depresiei
(Borelioza)
transmise de animalele de companie (de casa)
protejarii copiilor de fumatul pasiv
al familiei, sfaturi si recomandari de sanatate
paianjen si scorpion
atentie
sfaturi pentru parinti
de urmat pe timp de canicula
alergii
nostru
tratamente la indemana
iti lasi copiii acasa!
masurile de prevenire
evita raceala si gripa
ascund microbii in casa
ciuperci: semne si tratament
– ghid de semne si simptome
abuzului de alcool
continutul sau de mercur
ale depresiei
Familia Verde
(interesata de problemele si dilemele ecologice ale prezentului)
- Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni?
- Telefoanele mobile, daunatoare pentru copiii sub 12 ani
- 10 aditivi alimentari care trebuie evitati
- Sapunul poate afecta sanatatea copiilor?!
- Copiii, victimele poluarii mediului
- Efectele directe ale poluarii mediului asupra sanatatii
- Despre parabeni si controversele despre parabeni
- Creierul copiilor este cel mai afectat de metale si
pesticide
Si mai gustoasa dar mai ales cu mai multe beneficii este melasa de struguri.
Daca mai este si produsa in romania din struguri romanesti cu atat mai bine