Bobul (Vicia faba) este o planta din familia Fabaceae, originara din Africa de Nord si Asia de Sud-Vest, dar acum este cultivata pe scara larga, in soluri bine drenate. Boabele imature sunt utilizate in stare proaspata, ca legume conservate sau congelate.
Valoare nutritionala
In afara de gustul bun, bobul este bogat in proteine si fibre. 100 de grame echivaleaza cu 62 de calorii, 7,77% carbohidrati, 1,43% grasime totala si 9,60% proteine. Bobul este o sursa exceptionala de nutrienti: la 100 grame contine 9,47% fibre dietetice, fier (18,75%), mangan (11,35%), fosfor (10,43%) si vitamine, cum ar fi acid folic (14,50%).
10 Beneficii ale bobului
Bobul ofera beneficii enorme pentru sanatate. El poseda cantitati mari de fibre, proteine dar si un aminoacid cunoscut sub numele de L-dopa, care ajuta creierul la fabricarea dopaminei, care este o substanta chimica utilizata pentru tratarea bolii Parkinson. Colesterolul este absent in bob! Oamenii de stiinta confirma ca bobul contine suficient L-dopa sa fie farmacologic activ la pacientii cu boala Parkinson (PD). S-a demonstrat ca aceste boabe cresc concentratiile plasmatice de L-dopa si imbunatatesc functia motorie.
Bobul ajuta la consolidarea imunitatii
Vitamina C promoveaza productia de celule albe din sange si ajuta la functionarea acestor celule. Vitamina C este un antioxidant care previne deteriorarea oxidativa si ajuta la functionarea celulelor albe din sange. De asemenea, se crede ca vitamina C imbunatateste sistemul imunitar, ajuta la contracararea racelilor si prevenirea bolilor.
Bobul previne anemia
Anemia este rezultatul scazut al hemoglobinei si celulelor rosii din sange. Se estimeaza ca jumatate din cazurile de anemie sunt cauzate de prezenta redusa de fier si alti factori genetici. Bobul furnizeaza 1,5 mg de fier, care ajuta la tratarea si prevenirea anemiei.
Bobul lupta impotriva cancerului
Deteriorarea ADN-ului este cauza cancerului. In timp ce Vitamina B9 ajuta la reproducerea ADN-ului, aceasta interzice deteriorarea ADN-ului si ajuta la replicarea celulelor deteriorate. Prezenta scazuta de vitamina B9 este legata de cancerul de san, creier, col uterin, colon si pulmonar. Deoarece bobul ofera o cantitate adecvata de vitamina B9, trebuie adaugat in dieta noastra de urgenta.
Bobul elimina radicalii liberi
Manganul ofera un antioxidant care ajuta la indepartarea radicalilor liberi din corpul uman. Radicalii liberi duc la deteriorarea celulelor care conduc spre cancer si alte boli.
Bobul previne osteoporoza
Manganul ajuta la vindecarea sindromului de osteoartrita si osteoporoza, deoarece adauga densitate mineralelor si oaselor. Acesta este un element esential pentru dezvoltarea si repararea oaselor. Cercetari suplimentare sunt inca necesare privind mecanismele si rolurile manganului asupra organismului uman.
Bobul imbunatateste somnul
Dovezile arata ca triptofanul asigura un efect sedativ, care contribuie la un somn linistitor. De asemenea, ajuta la promovarea starii generale de sanatate. Lipsa somnului este cauza pentru reducerea memoriei, concentrarii, depresiei, cresterii in greutate, durerilor musculare, etc.. Triptofanul este un ajutor pentru problemele legate de insomnie sau de apnee de somn, fara efecte secundare.
Bobul este bun pentru sanatatea ochilor
Cercetarile arata ca tiamina are capacitatea de a preveni bolile oculare, cum ar fi glaucomul si cataracta. Acest lucru este posibil, deoarece influenteaza semnalele nervilor si muschilor, care sunt esentiale in transmiterea informatiilor de la ochi la creier.
Bobul previne aparitia cariilor dentare
Fosforul contribuie la mentinerea sanatatii gingiilor si a dintilor. Vitamina D, calciul si fosforul sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii dentare. Acesta sustine smaltul dintilor, densitatea minerala a maxilarului-os. Aceste vitamine si minerale ajuta la tratarea cariilor dentare. Vitamina D cu fosfor, sunt esentiale pentru a echilibra calciul din organism si creste absorbtia acestuia in timpul formarii dintelui. Vitamina D reduce inflamatia gingiei, legata de boala parodontala.
Bobul reduce accidentul vascular cerebral
Studiul arata ca persoanele care au o mare cantitate de vitamina C in sange, au un risc scazut cu 42% de a suferi un accident vascular cerebral. Adaosul de fructe si legume bogate in vitamina C reduc sansele de a avea un accident vascular cerebral.
Bobul este bun pentru sanatatea creierului
Functia creierului se bazeaza pe oxigen. Lipsa de fier duce la productivitate scazuta, memorie slaba si apatie. Persoanele cu un nivel scazut de fier experimenteaza simptome, cum ar fi neliniste, iritabilitate si neatentie, care ar putea fi eliminate prin restabilirea nivelurilor de fier.
Cum putem manca bobul?
– fiert sau la aburi
– boabele proaspat culese pot fi consumate crude in salate, sau gatite in supe, tocane, etc.
– boabele uscate pot fi hidratate apoi fierte in diverse preparate
Masuri de precautie
– Cei care au G6PD ar trebui sa evite bobul crud, deoarece poate cauza favism Alții ar trebui să consume prime fasole boabe în cantități mici.
– Persoanele cau iau inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO), ar trebui sa evite, de asemenea, bobul, deoarece contine multa tiramina.
– Simptomele care ar putea fi experimentate, in urma unui aport mare de bob sunt ameteala, urina cu sange, icter si varsaturi.