Dieta Jesus, in care cei ce se straduiesc sa slabeasca se roaga sa devina mai
slabi, a ajuns in presa anul trecut. Acum este randul altei diete stravechi:
dieta Viking. De ce? Daca mancati ca un viking, proteinele cum sunt cele din
peste va dau o senzatie de satietate mai mult timp.
Se spune ca daca mancati ca un Viking, veti scapa de excesul de greutate
nedorita – si nu veti lua din nou in greutate. Si vestea cea buna este ca painea
revine in acest meniu!
Dieta scandinava Viking are
scopul sa ofere tuturor celor care o urmeaza aceleasi beneficii pe care le ofera
dieta mediteraneana (fructe si legume laolalta cu peste, lactate, ulei de
masline si carbohidrati nerafinati precum pastele si painea alba) si o varietate
de alimente la care ne putem gandi in acest an 2010.
Nutritionistii anticipeaza chiar ca dieta Viking ar putea fi pentru secolul
21 ceea ce a fost dieta mediteraneana pentru secolul 20.
Ea se concentreaza
numai pe produse de sezon si locale, avand ca principiu un echilibru de
proteine, carbohidrati si grasimi.
Mai concret vorbind, dieta este simpla
insa variata: mixuri de cereale ca ovazul si orzul, fructele de padure,
legumele, pestele, puiul si vanatul, insa cu putina carne de vita sau porc.
Ce include o masa pentru
dieta viking?
O masa tipica pentru dieta viking poate include
herring, macrou, somon sau pastrav, toate bogate in proteine si omega-3.
Felurile obisnuite cu carne includ kebab de miel, chiftelute si carne slaba de
vanat, asezonate cu varza si nap, ambele bogate in antioxidanti, sau umplute cu
radacinoase si cartofi.
Dieta Viking este recomandata de expertii in obezitate, care au studiat-o
intens in ultimii ani. Specialistii spun ca nivelul obezitatii din Scandinavia
este la jumatate comparat cu Marea Britanie, iar dietele bogate in proteine cum
este planul Viking au mai mult succes deoarece proteinele mentin senzatia de
satietate pentru mai mult timp.
Coincidenta sau nu, renumitul chef scandinav Trina Hahnemann a publicat
cartea The Nordic Diet, care dezvaluie de unde isi luau vikingii
puterile de cuceritori, prin 75 de retete. Felurile simple Viking includ omlete
cu sunca, sau gustari cu branza Jarlsberg si paine de secara.
Charlotte Madsen, care a deschis anul trecut restaurantul scandinav Madsen in
Londra, la momentul potrivit pentru a avea succes, spune “mancarea nordica
este inca ceea ce mancau vikingii – alimente sanatoase, zi de zi pentru omul
obisnuit“.
sustinem