Activitatea creierului sufera modificari in timpul sarcinii
Femeile gravide au o crestere a activitatii creierului intr-o zona a acestuia care proceseaza expresiile faciale ale altor persoane, iar aceasta activitate sporita ar putea ajuta mamicile insarcinate sa se pregateasca pentru a forma o legatura cu nou-nascutii lor, ne spun cercetatorii.
Studiul a inclus femei insarcinate si mamici proaspete, a caror activitate a creierului a fost monitorizata in timp ce priveau poze cu expresii ale fetei adultilor si copiilor, fie ele pozitive sau negative.
Rezultatele au aratat ca femeile gravide isi folosesc mai mult partea dreapta a creierului in comparatie cu proaspetele mamici, potrivit studiului prezentat la reuniunea anuala a British Psychological Society, in Birmingham, Anglia.
"Descoperirile noastre ne dau o perspectiva importanta a fenomenului, care face o femeie mai sensibila in timpul procesului de procreare" ne spune Victoria Bourne, de la departamentul de psihologie Royal Holloway, Universitatea din Londra.
"Rezultatele sugereaza ca in timpul sarcinii, exista schimbari in modul in care creierul proceseaza emotiile faciale, care sa asigure ca mamele sunt pregatite din punct de vedere neurologic sa formeze acea legatura unica cu bebelusul dupa nastere", a explicat ea.
"Stim de la cercetarile anterioare, ca femeile gravide si proaspetele mamici sunt mult mai sensibile la expresii emotionale, mai ales atunci cand se uita la fetele bebelusilor. De asemenea, stim ca mamele care sufera simptome de depresie post-natala, uneori, interpreteaza expresiile emotionale ale copilului lor ca fiind mult mai negative decat sunt in realitate" a mai spus Bourne.
"Descoperirea proceselor neuropsihologice care stau la baza acestor modificari sunt un pas important catre intelegerea modului in care acestea ar putea influenta legatura unei mame cu copilul ei", a concluzionat ea.