Mi-am petrecut nenumarate ore întinsă în întuneric lângă un copil agitat, nedormit, rugându-mă zeilor să adoarmă într-un final…
Când lucrurile devin dificile, mă ascundeam sub pătură cu telefonul pe cea mai slabă setare a luminii, defilând pe Facebook și sperând că al meu copil pe jumătate adormit nu observă ce fac.
Alte nopți nu sunt chiar atât de grele. De fapt, sunt de-a dreptul frumoase.
Așezată acolo când copilul meu se îndreaptă între starea de veghe și visare poate fi la fel de magic și intim pe cât mi-am imaginat că s-ar simți părinții înainte ca eu să am un copil și să-mi dau seama cât de drenant și implacabil este de fapt.
Uneori, în întuneric, copilul meu se va cuibări cu spatele la mine, iar eu adulmec cu nesaț mirosul părului său dulce, îi simt obrajii calzi sau inima sa mică bătând sălbatic în piept – și îmi vine să plâng de recunoștință.
Auzisem toate argumentele posibile despre motivul pentru care a sta cu copilul tău în pat până când adoarme este un obicei prost. Cumva este obiceiul nr. 1 de care ar trebui să-ți dezveți copilul, din bebelușie chiar…
Dar dacă nu acest obicei este pe placul vostru? Ce se întâmplă dacă stai cu copilul în fiecare seară adormindu-l? Apoi, pe măsură ce crește, ce se întâmplă dacă evoluează spre a te ține de mână sau a-l mângâia pe spate până când adoarme?
Și apoi, chiar și după ce a depășit toate acestea, ce se întâmplă dacă îți cere să stai cu el acolo, liniștindu-l cu prezența ta până când adoarme?
S-ar putea să întrebi:
Cum va învăța vreodată să se calmeze singur, să adoarmă singur?
Cum va învăța să adoarmă fără tine? Nu cumva creezi copii dependenți care nu învață niciodată să funcționeze în lume fără tine?
Răspunsul la ultima întrebare este o notă fără echivoc. Numeroase studii au arătat că: cu cât copiii sunt mai atașați, cu atât devin mai siguri și independenți. Este logic dacă te gândești la asta: a oferi securitate copiilor îi face să se simtă încrezători și capabili să funcționeze cu ușurință în lume.
Nu cred că asta înseamnă că fiecare familie trebuie să stea cu copilul în fiecare seară pentru a adormi. Există multe modalități de a crește copii în siguranță și acest lucru nu este o condiție prealabilă.
Stau cu copilul meu în pat până când adoarme pentru că:
- își dorește să fac asta, pentru că este ceva ce am făcut întotdeauna și pentru că, deși de multe ori sunt supărată de acele 10-20 de minute suplimentare de așteptare, sunt într-adevăr doar o mână de minute din ziua mea, dar acele minute înseamnă totul pentru copilul meu.
- între școală, serviciu, masă, teme și alte angajamente, este rar ca noi să avem momente de tăcere și apropiere la fel de minunate și profunde ca cele chiar înainte de somn.
- chiar și mie nu-mi place să adorm singură. Dacă soțul meu este afară sau plecat, nu pot adormi ușor… și am 38 de ani. Simt că, la 4, copilului meu îi este permis să aibă acea siguranță suplimentară pe care o dorește chiar și un adult.
- au fost o mulțime de nopți în ultimii ani în care copilul meu nu a avut deloc nevoie de mine acolo – momente în care, literalmente, m-a dat afară din cameră pentru a putea adormi singur. Dar mă culc cu el în nopțile în care este stresat, neliniștit sau pur și simplu are nevoie de mine și nu știe de ce.
- știu că zilele în care are nevoie de mine atât de mult… sunt numărate.
- știu că băieții sunt de obicei învățați să fie mai duri, să-și îmbutelieze nevoile și dorințele și cred că acesta este un mod periculos pentru a funcționa…
- îmi cere prezența și sunt dispusă.
Da, uneori la sfârșitul zilelor lungi / grele, a sta acolo în întuneric este ultimul loc în care vreau să fiu. Da, uneori sunt agitată, flămândă, nervoasă, prea oosită. Uneori mă trezesc strângând strâns din dinți, ca să nu-mi scot țipetele de frustrare.
Dar știu, de asemenea, că aceste minute în care copilul meu se cuibărește în siguranța brațelor mele sau prezența mea, sunt exact cele care contează cel mai mult pentru copilul meu – și pentru mine. Și nu aș schimba asta cu nimic.
Te întrebi de cât de mult somn are nevoie toddlerul tău, copilul mai mare sau adolescentul? Iata niste linii directoare despre orele de somn ale copilului.
1-3 ani: 12-14 ore pe zi
3-6 ani: 10 – 12 ore pe zi
7-12 ani: 10 – 11 ore pe zi
12-18 ani: 8 – 9 ore pe zi
Aici vei gasi informatii despre SOMNUL BEBELUSULUI (0-18 luni)
Subiecte de interes:
– ora de culcare
– somnul de dupa-amiaza
– frica de a ramane singur in patut