Venirea
toamnei, urmata de instalarea iernii, afecteaza in mod inevitabil
organismul, chiar daca acesta are o putere naturala de adaptare.
De aceea, pentru a face fata schimbarilor pe care le aduc cu ele anotimpurile
reci, aveti grija, in primul rand, de alimentatie. O alimentatie adecvata va
ajuta organismul sa se adapteze mai usor sezonului rece si isi va face simtite
efectele pozitive asupra tenului, asupra starii psihice si a tonusului, in
general.
Desigur, alimentatia sanatoasa poate fi sustinuta si de
suplimente cu vitamine, insa cel mai indicat este sa oferiti organismului
posibilitatea de a-si lua singur substantele de care are nevoie mai mult, din
mancaruri variate. Iata mai jos opt alimente care nu ar trebui sa
lipseasca din nicio bucatarie in sezonul rece:
Ouale -
beneficiile oualor sunt arhincunoscute, la fel si precautiile in ceea ce
privestea cantitatea de oua pe care ar trebui sa o consumam, in functie de
varsta si de alti factori. Retineti insa ca, daca in ceea ce priveste
galbenusurile restrictiile sunt mai riguroase, in privinta albusurilor lucrurile
nu stau la fel. Albusurile pot fi consumate in cantitate mai mare. Puteti gasi
idei ingenioase care sa presupuna folosirea galbenusurilor la prepararea
anumitor mancaruri, astfel incat sa puteti consuma doar albusul in stare pura.
Albusurile nu contin glucide, in schimb contin proteine, fier si antioxidanti
puternici.
Ficatul de
vita - este un aliment excelent pentru buna functionare a
celulelor, vand un aport intens de vitamina A si cantinand vitaminele B2, B5 si
B8, precum si zinc si seleniu. Un alt avantaj major contine foarte putine
calorii (162 kcal/100g).
File de cod -
carnea de cod este printre cele mai slabe sortimente de peste. Desi are extrem
de putine calorii, este insa foarte bogata in proteine (aproape la fel de bogata
ca si carnea de vita). Puteti sa o consumati fara restrictii.
Produsele
lactate - chiar daca termenul este generic, tineti cont de
faptul ca el se refera la adevaratele produse lactate, adica la cele cat mai
naturale. Branza, iaurtul natur si alte produse lactate sunt bogate in calxiu si
sunt esentiale pentru fortificarea sistemului osos.
Kiwi - este
un fruct extrem de bogat in vitamine si nu ar trebui sa lipseasca din meniul
zilnic. Este un suport nutritiv excelent mai ales pentru persoanele care fac
eforturi fizice sau intelectuale intense.
Caisele
uscate - sunt bogate in glucide si in betacaroten si intretin
tonusul si vitalitatea organismului. Va ajuta sa va refaceti stocul necesar de
potasiu.
Apa -
desigur, s-ar putea sa va mire ca apa este trecuta pe lista alimentelor care
fortifica organismul, insa nu uitati ca hidratarea este un aspect extrem de
important pentru asigurarea unei conditii fizice optime. Apa hidrateaza,
intretine muschii si fortifica oasele. Este recomandat ca in sezonul rece sa
consumati diferite tipuri de apa.
Ceaiul verde
- este un foarte bun antioxidant, reduce cresterea nedorita a colesterolului si
intareste sistemul imunitar. Atentie insa cum il consumati, pentru ca este un
aliment cu anumite restrictii!
Forumuri recomandate la
Supereva
Despre sanatatea familiei mai
cititi
ale pielii si remediile lor
ale depresiei
(Borelioza)
transmise de animalele de companie (de casa)
protejarii copiilor de fumatul pasiv
al familiei, sfaturi si recomandari de sanatate
paianjen si scorpion
atentie
sfaturi pentru parinti
de urmat pe timp de canicula
alergii
nostru
tratamente la indemana
iti lasi copiii acasa!
masurile de prevenire
evita raceala si gripa
ascund microbii in casa
ciuperci: semne si tratament
– ghid de semne si simptome
abuzului de alcool
continutul sau de mercur
ale depresiei
Familia Verde
(interesata de problemele si dilemele ecologice ale prezentului)
- Oare ar trebui sa fim cu totii vegetarieni?
- Telefoanele mobile, daunatoare pentru copiii sub 12 ani
- 10 aditivi alimentari care trebuie evitati
- Sapunul poate afecta sanatatea copiilor?!
- Copiii, victimele poluarii mediului
- Efectele directe ale poluarii mediului asupra sanatatii
- Despre parabeni si controversele despre parabeni
- Creierul copiilor este cel mai afectat de metale si
pesticide