Creativitatea inseamna mai mult decat povesti imaginare sau desene colorate frumos. Copilul are nevoie de creativitate pentru a genera idei unice pentru rezolvarea problemelor si pentru a face fata provocarilor. Acest tip de gandire necesita o abilitate de a se concentra si de a gandi adanc – si nutrientii potriviti il pot ajuta. Urmatorii 7 nutrienti sunt studiati pentru potentialul lor de a construi o putere mai buna a creierului.
Acizi grasi Omega-3
Pestele este numit si “hrana pentru creier”. Este incarcat cu gacizi grasi omega-3, in special DHA, un fel de grasime care se gaseste in abundenta in invelisul celulelor creierului. De fapt, cercetarile au descoperit ca, copiii care au consumat mai mult omega-3 au obtinut note mai bune la ortografie si citire (si au avut mai putine probleme de comportament), in comparatie cu cei care nu au facut-o. Acizii grasi Omega-3 se numesc grasimi “esentiale”, deoarece trebuie sa le obtinem din alimente. Pestii, in special cei grasi precum somonul si sardinele, sunt surse bogate de Omega-3. Dar pestii, in general, par sa imbunatateasca sanatatea creierului: un studiu realizat de UCLA a constatat ca persoanele care au mancat cel putin o data pe saptamana peste, au avut mai multa materie gri – tesut cerebral implicat in invatarea, intelegerea si prelucrarea informatiilor.
Carbohidrati
Sursa preferata de combustibil a creierului, cu actiune rapida, sunt carbohidratii – de aceea persoanele ce tin diete slabe in carbohidrati raporteaza adesea un sentiment de “ceata” in creier! Atunci cand copilul consuma alimente care contin carbohidrati, organismul le transforma in glucoza, un zahar livrat celulelor creierului (si celulelor din organism) pentru energie. In loc de carbohidrati simpli, cum ar fi gustari pe baza de faina alba si deserturi zaharoase, alegeti carbohidrati sanatosi sub forma de boabe intregi, fructe si legume proaspete si produse lactate cum ar fi iaurt si lapte.
Antioxidanti
Celulele cerebrale sunt atacate de radicalii liberi, care pot deteriora membranele, ducand la probleme de memorie si chiar la boli cronice. Insa antioxidantii protejeaza aceste celule. O multime de compusi gasiti in fructe si legume functioneaza ca si antioxidanti in organism. Printre cei mai cunoscuti se numara antocianinele si pigmentii care dau culoare fructelor. Intr-un studiu publicat in Jurnalul European de Nutritie, copiii care au consumat o bautura facuta cu afine salbatice au aratat o concentrare si o memorie mai buna decat cei care nu au consumat-o. Vitamina E functioneaza si ca un antioxidant implicat in invatare si memorie si se gaseste in semintele de floarea soarelui, migdale, unt de arahide, spanac si broccoli.
Zinc
Acest mineral este deosebit de important in perioadele de dezvoltare a creierului, cum ar fi copilaria si adolescenta, iar cercetarile de la USDA au constatat ca acesta poate fi legat de o mai buna atentie, memorie si rationament la copii.Zincul se gaseste in carnea de vita, carnea de pui, carnea de porc, fasole, iaurt, cereale fortificate si cashews.
Proteine
Asigurati-va ca mesele si gustarile copilului contin proteine. In cercetarea publicata in domeniul cercetarii psihologice, un bloc special al proteinei numite tirozina a promovat gandirea convergenta sau “profunda”, genul implicat in generarea de raspunsuri si solutii la probleme. Puteti gasi tirozina in carne, peste, oua, fasole, produse lactate si nuci.
Colina
Acest nutrient este vital in timpul sarcinii, pentru dezvoltarea creierului, dar continua sa fie crucial pe tot parcursul vietii. Colina, care este similara cu o vitamina, produce o substanta chimica in creier care stimuleaza memoria si ajuta celulele creierului sa comunice intre ele. Galbenusul de ou este o sursa bogata de colina, dar si carnea de vita, pasarile de curte, germenii de grau si edamame.
Fibre
Fibrele ne scapa de foame pentru ca incetineste digestia. Intr-un studiu efectuat la Universitatea Tufts din Boston, studentii care au consumat fulgi de ovaz la micul dejun, au obtinut rezultate mai mari la testele care masoara memoria pe termen scurt, atentia auditiva si memoria spatiala, in comparatie cu cei care au consumat cereale slabe in fibre. Cerealele integrale de grau, pastele, perele, zmeura si fasolele, sunt, de asemenea, sure bogate de fibre.
Retete super speciale pe care trebuie sa le incerci:
25 de torturi speciale
6 super retete care distrug virusii
10 super retete de pizza de casa
15 retete simple de coktail-uri speciale
10 retete delicioase de zacusca
5 retete speciale cu usturoi care va feresc de raceli si gripa
15 alimente care trebuie cumparate mai des
Cea mai rapida pizza cu blat din doar 2 ingrediente pe care le ai mereu in casa
9 Retete spectaculoase de porc gatit in wok
14 retete cu piept de pui – rapide si altfel
8 retete de cozonaci din toata Romania