Copiii primesc jumătate din (ceea ce ar trebui să fie) aportul zilnic de zahăr chiar de dimineață. Iată cum să schimbi acest lucru!
Copiii primesc aproximativ 11 grame de zahăr la micul dejun în fiecare dimineață, potrivit unui nou sondaj realizat de Public Health England asupra părinților cu copii între 4-10 ani. Adică aproape trei lingurițe de zahăr – aproximativ jumătate din limita recomandată de zahăr pentru întreaga zi! Cerealele, băuturile și tartinele (precum cele cu gem/dulceata/pasta de arahide) au contribuit cu cea mai mare parte a zahărului la micul dejun.
Cu toate acestea, în ciuda acestei supraîncărcări de dulceață, mai mult de 8 din 10 părinți consideră că masa copilului lor este sănătoasă.
Știm că multe dintre articolele preferate ale micului dejun pentru copii sunt clătitele, brioșele și pâinea prăjită cu gem – împachetate mult zahăr. Trebuie să facem un efort conștient pentru a ține cont de cantitatea de zahăr la micul dejun. Iată câteva idei:
Alegeți „jumătăți”
Acesta este unul dintre modurile mele preferate de a reduce zahărul, deoarece este un compromis frumos. Combină jumătate de iaurt simplu cu jumătate de iaurt îndulcit. Se amestecă jumătate de cereale neîndulcite cu jumătate de cereale îndulcite. Puteți face același lucru pentru laptele cu ciocolată. Totul va fi în continuare dulce – dar veți tăia zahărul adăugat semnificativ.
Alegeți cerealele cu atenție
Atât de multe cereale (în special cele destinate copiilor) sunt super-zaharoase. Când fac cumpărături, caut cereale cu 5 grame de zahăr pe porție sau mai puțîn, cum ar fi Kix și Cheerios simplu. O altă idee este să cumpărați cereale neîndulcite și să adăugați propriul îndulcitor. Adaugând doar o jumătate de linguriță de zahăr pe cerealele simple oferă o aromă dulce, dar doar două grame de zahăr adăugat.
Folosiți fructe ca îndulcitor
Adăugați felii de căpșuni pe pâinea prăjită cu unt de arahide în loc de gem sau amestecați fructe proaspeet (tocate) în iaurtul simplu. Alegeți fructe întregi sau un smoothie proaspat preparat in loc de suc, din care lipsește fibra pe care fructul întreg o are și ambalează mult zahăr și calorii.
Serviți un mic dejun savuros
Este plăcut și ușor să scoți dulceața pe masă, dar la fel de gustos poate fi și un mic dejun cu ouă, o felie de pâine prăjită din cereale integrale cu piure de avocado. Micul dejun nu trebuie să includă neapărat produse de patiserie – poate fi orice. Fiul meu mai mic a cerut odată un bol de mazăre măcinată la micul dejun (personal, am fost încântată).
Ferește-te de dulciuri bogate in zahăr
Cei mai mulți oameni consideră că gogoșile și produsele de patiserie sunt dulciuri. Dar brioșele, untul de arahide, nutella, conțin foarte mult zahăr. Toate acestea sunt în regulă din când în când, dar gândiți-vă la ele doar ca la niște gustări ocazionale.
Despre alimentatia copilului:
De ce este alimentatia copilului nostru atat de nesanatoasa?
Necesarul de fluoruri ale copilului
Cum stimulam copiii sa manance legume
10 metode de a creste un copil rasfatat – si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Cum ajutam copiii sa manince sanatos?
E-urile din mancarea copiilor nostri
E-uri “bune”, E-uri rele
Cum ii afecteaza cofeina pe copii: ce trebuie sa stii neaparat