10 simptome ale ADHD la adulti
Rezultatele academice slabe
Pierderea frecventa a slujbei
Esecuri sentimentale
Furia la volan
Istoric familial cu ADHD
Abuzul de alcool si de medicamente
Accidente numeroase in trafic
Dependenta de nicotina
Probleme financiare
Stima de sine scazuta
Asociata de obicei cu varsta copilariei, pentru ca in aceasta etapa impactul asupra dezvoltarii unei persoane este covarsitor, ADHD este o afectiune des intalnita si la persoanele adulte. Un studiu facut in SUA arata ca numai aici exista peste 8,8 milioade de adulti care sufera de ADHD, dintre care aproape 75% nu au fost inca diagnosticati. Netratata la varsta copilariei, ADHD poate avea un impact important asupra vietii unui adult. Studiile arata ca adultii cu ADHD au tendinta de a se expune mai mul riscurilor de toate felurile, consuma mai multe medicamente si mai mult alcool, fac mai des accidente rutiere si isi pierd mai des slujba.
Un studiu facut de specialistii de la Harvard arata ca o persoana suferinda de ADHD economisteste mai putini bani decat o persoana neafectata de aceasta boala. Altfel spus, simptomele ADHD la adulti, desi sunt destul de vagi la prima vedere, se fac remarcate in mai multe aspecte ale vietii cotidiene.
Rezultatele academice slabe – Chiar daca pot ajunge oameni de succes, persoanele cu ADHD au, in general, un trecut academic plin de esecuri. Si aceasta in ciuda inteligentei ascutite de care dau dovada. Explicatia este simpla – insuccesul scolar se datoreaza problemelor pe care ADHD le-a cauzat in copilarie si care au legatura cu hiperactivitatea si cu lipsa atentiei.
Pierderea frecventa a slujbei – Schimbarea frecventa a serviciului, sub diverse pretexte, ar putea fi un alt semn al prezentei ADHD. Unele persoane cu ADHD fac multe greseli la serviciu, nu acorda suficienta atentie detaliilor si actioneaza impulsiv la cel mai mic repros. Lipsa de organizare, neatentia si impresia generala ca ceea ce se intampla nu afecteaza pe nimeni sunt simptome clare ale prezentei ADHD.
Esecuri sentimentale – Studiile arata ca adultii cu ADHD divorteaza mai repede decat cei care nu se confrunta cu aceasta problema. Lupta pentru a mentine relatiile cu prietenii sau cu cei dragi este ea insasi un semn al ADHD. Impulsivitatea, incapatanarea, nepasarea pot interfera cu capacitatea de a avea succes la serviciu, dar si cu dificultatea de a mentine o relatie sentimentala.
Furia la volan – Un studiu publicat in American Journal of Psychiatry arata ca adultii care sufera de ADHD nu isi pot controla eficient emotiile, ceea ce ii face sa se infurie rapid, sa aiba frustrari si reactii exagerate din cauza unor incidente minore. Enervarea frecventa si manifestarea nervozitatii fata de ceilalti soferi din trafic poate fi un semn al ADHD.
Istoric familial cu ADHD – Prezenta in familie a unei persoane cu ADHD (mai ales daca este vorba despre un parinte sau un frate) mareste riscul aparitiei acestei afectiuni. Studii recente au scos in evidenta importanta componentei genetice ADHD care este, se pare, mai puternica decat factorii de mediu.
Abuzul de alcool si de medicamente – Abuzul de substante nocive este foarte des intalnit in randul persoanelor cu ADHD. Apelul la medicamente sau la alcool vine din dorinta de a invinge anumite frustrari, corelate cu anxietate. Statisticile arata ca majoritatea copiilor care au suferit de ADHD, au ajuns sa faca abuz de alcool sau de medicamente, odata ajunsi la varsta adolescentei sau a maturitatii. De asemenea, statisticile arata ca, printre consumatorii de droguri puternice se numara foarte multe persoane care sufera de ADHD.
Accidente numeroase in trafic – Una dintre simptomele ADHD este neatentia, corelata cu impulsivitatea si cu faptul ca atentia poate fi foarte usor distrasa de absolut orice. Toate acestea conduc adesea la accidente in trafic.
Dependenta de nicotina – Studiile arata ca foarte multi adolescenti cu ADHD consuma nicotina, aceasta fiind recunoscuta pentru modul in care imbunatateste atentia. Nevoia de a fuma si de a te apuca de fumat poate fi, prin urmare, o reactie fireasca de automedicatie a organismului afectat de ADHD.
Probleme financiare – Managementul resurselor financiare este o adevarata problema pentru persoanele cu ADHD. Lipsa de organizare, impulsivitatea pot transforma grija banilor intr-un adevarat cosmar. Cumpararea unor lucruri urmata de sentimente de regret, faptul ca uiti sa platesti facturile, pierderea temporara a unor sume de bani prin diferite colturi ale casei pot fi semne ale manifestarii ADHD.
Stima de sine scazuta – Adultii cu ADHD au probleme legate de stima de sine. Problemele de la serviciu, problemele amoroase, cele financiare sau orice alt gen de probleme genereaza o stare de rau care creeaza sentimentul ca toata lumea este impotriva ta. Necontrolate, aceste sentimente pot conduce la depresie si anxietate. De aceea, daca simti ca ai aceste probleme este indicat sa te adresezi din timp unui specialist.
autor: redactor supereva.ro Anamaria Ghiban – Toate drepturile rezervate (c) 2013