Fie ca este vorba despre dieta Atkins, dieta South Beach, sau dieta no-carb,
reclamele de la televiziune si librariile sunt pline cu noi diete care va promit
o sanatate de fier. Din nefericire, multe dintre dietele populare in
prezent implica riscuri ascunse pentru sanatate, despre care se vorbeste prea
putin si din cauza carora urmarea lor devine evident, nerecomandabila.
1) Doza crescuta de grasimi (dietele fara sau cu
continut redus de carbohidrati)
Cantecul de sirena al celor mai multe diete fara sau cu continut redus de
carbohidrati este faptul ca veti pierde rapid in greutate, aproape fara efort.
Totusi, consumatorul mai putin avizat poate pierde din vedere un aspect subtil:
dietele low-carb sau no-carb aproape intotdeauna implica doze ridicate de
proteine. Desi acest lucru poate fi bun in anumite situatii (sa spunem, in cazul
culturist sau al unui atlet), dietele cu continut ridicat de proteine au in
general si un nivel foarte ridicat de grasimi.
Conform specialistilor, dietele low-carb, care pun accentul pe carne de porc
si vita, peste, nuci si alune, carne de pui si lactate maresc semnificativ doza
de grasimi, deci amana atingerea obiectivului de a pierde in greutate, in afara
cazului in care corelati dieta cu miscare fizica constantasi riguroasa. Conform
lui Rutgers, acest lucru se aplica multor diete fade precum dieta Atkins, dieta
Drinking Man, dieta Scarsdale, dieta Ski Team si dieta Zone.
2) Risc crescut de boli de inima (legat de nivel
ridicat de proteine)
Specialistii sustin si ca dietele cu nivel ridicat de proteine au asociate
mai multe riscuri specifice, iar acest lucru nu este valabil numai pentru
dietele cu nivel redus de carbohidrati. Riscul cel mai grav este legat de bolile
de inima.
Deoarece dietele cu un nivel ridicat de proteine sunt in general bogate in
proteine animale, colesterol si grasimi saturate, concentratia de colesterol rau
(lipoproteine cu densitate redusa ) din organism creste alarmant, ceea ce poate
duce la un nivel ridicat de homocisteina, care este cauza principala a bolilor
de inima: arterele ingustate. Din acest motiv, ar trebui sa variati tipul de
proteine pe care le consumati, alternand proteinele animale cu cele
vegetale.
3) Deficitul de vitamine si
minerale
Adeptii dietelor fade sunt adesea in situatia de a avea deficite majore ale
unor nutrienti cum sunt fibrele si carbohidratii pe care ii evita prin dieta,
precum si ale unor anumite vitamine, minerale si substante fitochimice
protectoare, ca antioxidantii (substante care se gasesc in legume, care apara
organismul impotriva bolilor). Motivul este ca aceste diete fade au tendinta de
a sustine ideea de a evita complet si pe perioade indelungate anumite grupuri de
alimente (precum cerealele). Desi este imposibil de a estima precis ce impact va
avea acest lucru asupra fiecarei persoane, impactul poate fi grav in cazul celor
care au deja anumite boli sau probleme de sanatate. Unele diete care va expun
unui astfel de pericol sunt dieta cu varza si dieta cu grapefruit.
Cititi 20 de
alimente care te ajuta sa slabesti
4) Excesul de alimente din anumite grupe, cu mult
peste recomandarile specialistilor si ale autoritatilor in
domeniu
Unele diete fade recomanda consumul ridicat al anumitor alimente; acest lucru
contrazice avertismentele si indicatiile autoritatilor importante din domeniu.
Pentru grupurile de alimente pe care le permit aceste diete, proportiile sunt
fie mult mai mari fie mult mai mici decat cele recomandate organizatiile
principale din domeniu, American Heart Association si American Dietetic
Association, precum si Surgeon General si U.S. Department of Agriculture.
5) Risc crescut de diabet (dieta
Zone)
Poate suna ciudat sa acuzam dietele fade de a mari riscul de diabet, dar nu
este un lucru atat de bizar pe cat pare. O pagina web a Universitatii din
Colorado leaga populara dieta Zone de acest risc, citand modul in care dieta
incurajeaza ideea conform careia carbohidratii cauzeaza producerea de insulina
in exces, ceea ce duce la acumularea ridicata de grasimi. In realitate, urmarea
dietei Zone si a sfatului ca proteinele sa fie 30% din caloriile pe care le
oferiti organismului va expune unui risc mai mare, deoarece nu nivelul ridicat
de insulina duce la obezitate, ci obezitatea este cea care duce la un nivel
ridicat de insulina, ducand uneori de diabet.
6) Riscul de a lua in greutate dupa ce renuntati
la dieta (dieta Atkins)
Dieta Atkins pare sa fie cea mai populara dieta fada in prezent. Totusi, daca
sunteti impresionati de promisiunile pe care le face aceasta dieta, s-ar putea
sa va schimbati impresia stiind ca toata greutatea pe care o pierdeti in timpul
dietei poate disparea – mai bine zis poate reaparea – imediat ce incheiati
dieta.
Conform specialistilor de la Universitatea din Colorado, stilul de viata pe
care il promoveaza dieta Atkins „zero carb” este greu pentru ficat, deoarece
acesta este fortat sa produca glucoza (sursa principala de energie pentru
organism, care este de obicei furnizata de carbohidratii din alimente). Desi
veti pierde in greutate, motivul principal este ca ficatul dumneavoastra epuizat
de efort ucide stratul de proteine pentru a tine pasul cu aceasta noua si imensa
povara de munca pe care trebuie sa o infrunte. Iar odata ce renuntati la dieta,
stratul de proteine este reconstruit si greutatea pe care ati pierdut-o va
reveni adesea exact unde a fost.
7) Deficitul caloric (Weight
Watchers)
Desi multe dintre dietele mentionate pana acum pot duce la un deficit de
calorii, dieta Weight Watchers practic garanteaza acest deficit. Weight Watchers
se concentreaza asupra unui „sistem de puncte” care sfatuieste pe oricine
urmeaza aceasta dieta sa considere alimentele ca fiind bune sau rele in functie
de numarul de puncte. Conform paginii web a Universitatii din Colorado, aceasta
abordare reduce gradual doza de calorii la un nivel ajungand chiar la 1000 de
calorii pe zi, nivel care este prea scazut si din care nu puteti obtine toti
nutrientii necesari organismului daca o urmati un timp prea indelungat.
8) Osteoporoza (dieta anabolica a doctorului
Mario Dipasquale)
Conform raspunsurilor oferite de specialisti legate riscurilor potentiale ale
dietei anabolice ale doctorului Mario Dipasquale, aceasta dieta va expune
riscului de osteoporoza. Studiile specialistilor au descoperit ca o dieta cu un
nivel ridicat de proteine poate face organismul sa piarda calciu, ceea ce poate
duce la imbolnavirea de osteoporoza. Osteoporoza poate duce la fracturi ale
oaselor. Dupa cateva zile de dieta cu nivel redus de carbohidrati ce contine sub
130 grame de carbohidrati pe zi, va puteti imbolnavi de chetoza. Desigur, nu
aceasta este speranta celor care tin o asemenea dieta!
9) Crampe teribile (dieta exclusiva cu
vegetale)
Alta intrebare care la care au rasouns specialistii venea de la persoanele
ingrijorate de faptul ca aveau „crampe teribile” dupa o scurta perioada in care
incercasera dieta exclusiva cu vegetale. Care este problema? Dietele obisnuite
ale celor mai multi oameni nu contin destule fibre, ceea ce face ca aportul
brusc si ridicat de fibre din legume si fructe sa reprezinte o tranzitie
dificila. Conform informatiilor oferite de specialisti, daca dieta dumneavoastra
anterioara avea un continut redus de fibre, crampele se pot datora cresterii
bruste a numarului de fibre specifice dietei cu legume. De asemenea, varza si
legumele inrudite cu varza (broccoli, varza de Bruxelles si conopida) maresc
gazele intestinale.
10) Gazele in exces
Desi gazele nu sunt asa de periculoase ca riscul crescut de boli de inima sau
de osteoporoza, pot precede probleme grave si oricum, reprezinta o problema
jenanta. Din nefericire, multe dintre asa-numitele suplimente care blocheaza
amidonul (starch blocker) vandute liber pe piata duc la gaze in exces. FDA (Food
and Drug Administration) din Statele Unite intentioneaza sa le elimine de pe
piata tocmai din acest motiv, dar si fiindca nu sunt prea eficiente in blocarea
amidonului.
5 diete recomandate
de Supereva.ro
- Dieta Sonoma
- Dieta South Beach
- Dieta Daneza
- Dieta Montignac – principii de
baza
- Dieta cu sirop de artar si
lamaie
sustinem