Nu pare sa te mai faci inteles? Este mai usor decat crezi sa rezolvi problema. Iata 10 lucruri pe care trebuie sa le eviti atunci cand incerci sa iti educi copilul!
Pedepse. Recompense. Consecinte logice. Pierderea privilegiilor. Daca ai incercat toate strategiile clasice pentru a-ti face copilul sa te asculte si el inca loveste, vorbeste inapoi sau isi tachineaza fratele/sora, este posibil sa iti sabotezi eforturile de disciplina facand una dintre aceste 10 greseli comune:
1. Cearta in public
Ar trebui sa corectezi intotdeauna un comportament periculos – cum ar fi alergatul pe strada sau lovitul/impinsul altui copil – imediat. “Dar evita sa iti disciplinezi copilul in fata altora. Cand faci asta, el poate fi mai concentrat pe cine anume aude conversatia decat pe ceea ce incerci sa-l inveti”, spune Erica Reischer, Ph.D., autorul “What Great Parents Do: 75 Simple Strategies for Raising Kids Who Thrive. Cauta un loc privat unde puteti vorbi despre ceea ce s-a intamplat fara a fi vazuti sau auziti. Daca nu poti gasi un spatiu in care sa vorbesti cu el in acel moment, evidentiaza-i scurt comportamentul neadecvat si spune-i ca veti discuta mai tarziu acasa. Si nu uita sa iti pastrezi promisiunea.
2. Instructiuni vagi
I-ai spus copilului tau de un milion de ori sa nu isi arunce jacheta pe podea, de ce o mai face? Crezi sau nu, s-ar putea sa nu inteleaga cu adevarat ce ii ceri. La urma urmei, reamintirea de a se “comporta adecvat”, de exemplu, inseamna un lucru la locul de joaca (sa imparta cu ceilalti copii) si ceva cu totul diferit cand se uita la un film (sa stea linistit). “Fa instructiunile cat mai specifice posibil“, sfatuie Larissa Niec, Ph.D., director al Centrului pentru Copii, Familii si Comunitati din Central Michigan University, din Mount Pleasant. De asemenea, spune copilului ce ar trebui sa faca (“Te rog sa iti pui jacheta pe cuier, atunci cand inti in casa“) in loc de ceea ce nu trebuie sa faca (“Nu arunca lucrurile pe podea”). Acelasi lucru este valabil si pentru reprimare. Cand Geneva, in varsta de 2 ani fiica lui Tracy Cutchlow, si-a lovit in frustrare mama, aceasta a spus: “Fara lovituri!” Dar Geneva a continuat sa o loveasca, asa ca Tracy a decis sa puna alfel problema: “Nu lovim oameni. Daca esti suparata, poti lovi o perna.” Apoi i-a mangaiat bratul fiicei sale si i-a spus: “Mainile sunt pentru atingeri usoare.” Geneva a inteles repede mesajul.
3. Mita pentru rezultate rapide
S-ar putea sa fi tentat sa scurtezi accesul de furie al copilului in culoarul supermarket-ului cu promisiunea de a-i cumpara bomboane. Aceasta strategie ar putea chiar sa functioneze – dar numai pentru moment. “Mita este de fapt recompensarea unui comportament rau“, spune Jeffrey Gardere, Ph.D., coautor al Parenting-ului practic, asa ca nu fi surprins cand copilul tau are un tantrum pentru a obtine ceea ce isi doreste, data viitoare. Trebuie sa-si dea seama ca un comportament adecvat – fie ca asteapta cu rabdare la o coada, fie ca se comporta frumos – nu vine cu o rasplata; Este pur si simplu de asteptat.
4. Neglijarea foamei
Nu te poti astepta ca un copil sa se poarte exemplar atunci cand are burtica goala (nu e de mirare ca e agitat si nervos!). Foamea face dificila concentrarea si poate escalada comportamentul necorespunzator. Incearca ceea ce doctorul Reischer numeste un “substituent”. Atentioneaza-l imediat ce a gresit (“Te-am vazut cum ai luat jucaria din mana fratelui tau“) si promite sa revizuisti comportamentul (“Ti-e foame, nu-i asa? Sa vorbim despre asta dupa o gustare“). Aceasta abordare a disciplinei intarziate functioneaza si atunci cand este somnoros. “Daca esti obosit sau ti-e foame, este mult mai probabil sa fii si mai nerabdator“, spune dr. Reischer.
5. Cand spui de o mie de ori acelasi lucru
Bineinteles ca trebuie sa ii spui copilul ca a fost gresit sa arunce un pahar de apa pe caine, dar probabil ca nu te va mai asculta dupa primele doua propozitii. In schimb, explica-i pe scurt de ce nu a fost o idee buna sa ude cainele si sa ii explici ca nu ar trebui sa o faca din nou si de ce. Apoi va continuati treaba.
6. Iesitul din fire
Este greu sa ramai Zen cand copilul iti spala cerceii preferati in vasul de toaleta. Dar strigatul tau va submineaza capacitatea de a ajunge la el. “Copiii nu pot absorbi o lectie atunci cand parintii tipa. Se inchid sau se infurie, ca raspuns”, spune Dr. Niec. Razbunarea a fost marcajul implicit al lui Summer Blackhurst, M.O. cand fiul ei Benjamin, in varsta de 3 ani, a lovit sau a impins alti copii. In cele din urma, mama si-a dat seama ca ridicarea tonului vocii nu functiona. “Benjamin parea sa-mi alimenteze furia si sa o intoarca“, spune ea. Asa ca a incercat o noua tactica: sa se adreseze cu un ton linistit si sa adauge o consecinta de fiecare data cand a strigat ca raspuns. Asta a facut totul. “Desi nu am rezolvat problema peste noapte, in cateva luni am avut un copil mult mai calm” spune ea.
7. Parintii o iau personal
Copiii actioneaza pentru o multime de motive: nu au control de sine, le place sa testeze limitele, au nevoie de atentia ta. Dar promitem: Nu o fac asta pentru ca nu te plac! “O multime de comportamente “rele” se refera la un copil care exploreaza cum sa obtina ceea ce isi doreste, fie ca este vorba de afectiune, inghetata sau inca cinci minute de joaca”, spune dr. Reischer. Daca te simti ofensat pentru lucruri marunte te poate face mai putin afectuos, ceea ce ar putea slabi legatura dintre tine si copil. Imbratiseaza-l si arata-i afectiune, dar nu uita sa ii precizezi: “Eu nu sunt nerespectuoasa fata de tine si nu va voi permite ca tu sa fii lipsit de respect fata de mine”.
8. A-ti face copilul de rusine
De fiecare data cand fiicele ei, Ameera de 8 ani si Zara de 5, erau neascultatoare, Zaida Khaze, din Fort Lee, New Jersey, le compara una cu cealalta (“Sora ta se joaca frumos. Tu de ce nu faci la fel?“). Dar aceasta abordare a facut fetele sa se razbune intre ele si nu si-au imbunatatit comportamentul. “Disciplina trebuie sa se concentreze asupra modului in care copilul actioneaza“, spune dr. Reischer. Descoperirea lui Khaze a venit cand a incetat sa-si compare fetele si a inceput sa observe si sa arate cand se comportau bine. Rezultatul: “Au mai putine accese de furie si se inteleg mai bine”, spune ea.
9. Pedepse exagerate
Este usor sa reactionezi exagerat (“Nu mai ai voie la TV o luna!“) cand copilul te supara. Dar pentru ca disciplina sa fie eficienta, trebuie sa fie proportionala cu comportamentul necorespunzator, nu cu nivelul tau de frustrare, spune dr. Reischer. Nu numai ca pedepsele de la inceput sunt nedrepte, dar reprezinta, de asemenea, o provocare imensa pentru a le impune. Pentru a te impiedica sa impuni sanctiuni irationale, stabileste reguli de casa in care enunti consecintele logice inainte de timp. De exemplu, permite copilului sa stie ca, daca alege sa nu goleasca masina de spalat vase atunci cand ii ceri, va trebui sa o faca inainte de a putea viziona filmul preferat mai tarziu.
10. Inconsecventa
“Inconsecventa trimite semnalul ca nu esti cu adevarat responsabil”, spune dr. Gardere. Este, de asemenea, confuz pentru un copil mic. Daca il lasi sa te loveasca in timp ce va jucati, copilul poate presupune ca e bine sa o faca si cand este suparat. Evita sa cazi in aceasta capcana, reconsiderandu-ti in mod regulat asteptarile.
Mai cititi si: